Güzel Bir Ev

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Evimizi tamamen temizlesek de, bazen bir yerlerden kötü kokular alırız. Özellikle mutfakta buzdolabını açtığımızda yoğunlaşan bu kötü kokular, yeterince temizlenmemiş buzdolabının habercisidir. Bozulan yemekler, döküldüğünü fark etmediğimiz süt, meyve suyu gibi sıvılar, soğan ya da sarımsak gibi kokusu sinen gıdalar, çürümüş sebze ve meyveler, tarihi geçmiş hazır gıdalar, buzdolabı kokusuna sebep olabilir.

Kanlarından tamamen arınmamış etlerin buzdolabına ya da derin dondurucuya yerleştirilmesi ve sızan kanların zamanla bozulması da, zorlu kirlerin ve kötü kokuların oluşmasında etkili olur. Yine zamanı geçtiği halde tüketilmeyen et ürünleri de buzdolabında ya da derin dondurucuda bozulmuş et kokusu olarak kendini gösterecektir.

Düzenli temizlenmeyen ve buz çözdürme işlemi doğru yapılmayan buzdolapları da kötü kokudan kurtulamaz hale gelir. Bununla birlikte, nadiren de olsa, buzdolabı ya da derin dondurucunun teknik özelliklerinden kaynaklanan (hatalı üretim ya da arıza gibi) sebepler de kötü koku sorununa yol açabilir. Ayrıca buzdolabına konulan gıdaların yanlış saklama kapları ya da kokuyu dışarıya geçiren ambalajlarla buzdolabına yerleştirilmesi de kokuların birbirine karışmasına ve zamanla kötüye giden bir koku oluşumuna yol açabilir.

Yiyecekleri ve içeceklerimizin büyük çoğunluğunu muhafaza ettiğimiz, günde birkaç kez kapısını araladığımız buzdolabı, evimizin en temiz olması gereken yerlerden biri. Evde bulunan basit ve zararsız malzemelerle buzdolabı ya da derin dondurucuda oluşan kokuları gidermek mümkün. İçeriğimizde yer alan adımları izleyerek buzdolabınızdaki kötü kokuları giderebilir, yeni kokuların oluşmasını kolaylıkla önleyebilirsiniz.

Buzdolabı Kokusunu Gidermek İçin Yapılması Gerekenler

1. Buzdolabını ve Dondurucuyu Boşaltın

Buzdolabınızı kötü kokulardan arındırmak için derinlemesine temizlik şart. Elbette bu işlem tamamen boşalmış bir dolapla mümkün. Dolabınızın raflarında ve çekmecelerinde yer alan her şeyi mutfak tezgahına ya da büyük kaplara boşaltarak buzdolabınızı gözlemleme fırsatı elde edebilir, temizlik için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğine karar verebilirsiniz. Dolabınız buz çözdürülmesi gereken bir modelse teknik özelliklerine uygun yöntemle ve gerekli sürede çözdürme işlemini tamamlayarak dolabınızı temizlenmeye hazır hale getirin.

2. Dolabınızı İyice Temizleyin

Tamamen boşalttığınız buzdolabını temizlemeye başlamadan önce, kıyıda köşede yiyecek kalıntıları varsa bunları dolaptan çıkarın. Çıkabilen tüm parçaları tezgaha ya da lavaboya alın ve önce bunları temizleyin ki siz dolabın içini silene kadar iyice kurusunlar. Daha sonra belirlediğiniz temizlik ürünüyle dolabınızın içini ve dondurucu kısmını güzelce temizleyin. Bunun için belirli bir temizlik ürünü kullanabileceğiniz gibi, sirke, karbonat ve limonu karıştırarak elde edeceğiniz karışım gibi doğal ve sağlıklı ürünlerden de faydalanabilirsiniz. Bu karışımı sıcak su ile çözelti haline getirmeniz, zorlu kirlerin ve kurumuş gıda artıklarının yumuşamasında ve kolayca çıkmasında kolaylık sağlar.

Dolabın geniş yüzeylerinde mikrofiber temizlik bezi ya da temiz herhangi bir bulaşık süngeri çeşidinden yardım alabilirsiniz. Köşe kısımlarda kuruyan artıklar bulunuyorsa temiz bir diş fırçası size mükemmel bir şekilde yardım eder. Ayrıca dolabınızı temizlemeye üst kısımlardan başlayarak alta doğru inmeyi unutmayın. Tamamen temizlediğiniz dolabı temiz su ile nemlendirilmiş bir bez ya da havlu ile iyice silerek durulayın. Gerekirse silme işlemlerini tekrarlayın.

Tamamen temizlendiğini düşündüğünüzde dolabınızın kapaklarını bir süre açık bırakarak kurumasını ve iyice havalanmasını sağlayabilirsiniz. Ancak dolap temizliği sırasında dolabınızın fişini çekmediyseniz çalışmaya devam eden buzdolabının kapağı açık kaldığında rafları ve iç kısımları buhar olabilir. Oluşan buharı kuru bir havlu ile kurulamakta fayda var.

İç kısımları tamamen temizlenen buzdolabınızın raflarını ve çekmece gibi bölümlerini de yıkayıp kuruladıktan sonra yerlerine yerleştirin. Artık dolabınız yeniden kullanıma hazır.

3. Tüm Yiyecekleri Kontrol Edin

Dolabınızı tamamen temizledikten sonra tüm yiyecekleri dolaba yeniden yerleştirmeden önce hepsine göz atın. Bozulmaya başlamış, tarihi geçmiş ve artık kullanılmaması gereken ürünleri dolaba geri koymamanız, oluşabilecek yeni kokuların önlenmesi için gerekli. Hala sağlam ve taze olan tüm yiyecek ve içeceklerinizi uygun saklama kapları ve ambalajlarla, belirli bir düzen gözeterek buzdolabınıza yerleştirebilirsiniz.

4. Buzdolabının Derecesini Ayarlayın

Dolabınızda ve derin dondurucunuzda yer alan belirteçten yararlanarak sıcaklık seviyesini mevsime ve sakladığınız gıdaların türüne göre ayarlamayı ihmal etmeyin. Oldukça basit olan bu adımı atlamak, kısa sürede çokça yiyecek ve içeceğin bozulması sonucu zorlu ve kötü kokuların oluşumuna sebep olabilir.

5. Koku Giderici Ürünlerden Yararlanın

Buzdolabınızı temizleyip yerleştirdikten sonra tekrar koku oluşumuna sebep olabilecek uygulamalardan kaçınmakla birlikte, kokuların yayılmasını önleyen ürünlerden de faydalanabilirsiniz. Örneğin buzdolabına ağzı açık bir kap ile bir miktar karbonat, kahve ya da dilimlenmiş limon yerleştirmek, belirli yerlerde vanilyaya batırılmış bir parça pamuk bulundurmak gibi basit yöntemler, oluşan kötü kokuları emerek rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olur.

Buzdolabında Kötü Koku Oluşması Nasıl Önlenir?

Buzdolabında ya da derin dondurucularda oluşan kötü kokuların giderilmesi oldukça zor ve zahmetli olabilir. Aşağıdaki basit adımları uygulamak, buzdolabında oluşabilecek kötü kokuların önlenmesinde etkili olacaktır:

  • Buzdolabınızın sıcaklık seviyesini kontrol etmeyi unutmayın.
  • Yiyecekleriniz için hava geçirmez saklama kapları kullanın.
  • Buzdolabınızda sağlıklı bir hava sirkülasyonu ve yoğuşmanın gerçekleşebilmesi için, düzenli bir depolama oluşturun ve dolabı tıka basa doldurmaktan kaçının.
  • Alışveriş yaparken ve ürünleri buzdolabında depolarken son kullanma tarihi kontrolü yapmayı unutmayın.
  • Alışverişlerinizi tüketim miktarınıza uygun ve haftalık olarak gerçekleştirin. Çabuk bozulabilecek ürünlerin stoğundan kaçının. Alışveriş için önceden liste hazırlamak, ihtiyacınızdan fazlasını almamanız için size yardımcı olur.
  • Akşam yemeklerini haftalık olarak önceden belirlemek, gereksiz alışveriş yapmamak konusunda yardımcı bir detay olabilir.
  • Her alışveriş öncesi dolabınızdaki gıda ürünlerini gözden geçirin, bozulmaya başlayanları çıkarın ve durumlarını değerlendirerek tüketilmesi acil olanlara öncelik verin.

İçeriği Paylaş:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

Kurutma Makinesinde Yün Kurutulur Mu?

Doğal ve sağlıklı bir uyku, gün içerisinde zinde hissetmemizi sağlayan en temel ihtiyaçlardan biri. Uyku bozukluğundan kaynaklanan ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına dönüşebilecek rahatsızlıkların önüne geçmek için de iyi bir uyku düzeni gerekiyor. Uyku esnasında kullanılacak yatakların ve uyku

İçeriğe Git »

VarioSpeed Ne Demek?

Üstün teknolojik özelliklerle donatılmış yeni nesil ev aletleri ve elektronik eşyalar, hayatı kolaylaştırmanın yanında daha kısa sürede daha fazla iş yapmayı vadediyor. Özellikle yoğun iş temposu ve bireyselleşen ev yaşamının kişiye kattığı ev işi yükünü minimum düzeye indirebilmek adına, elektronik

İçeriğe Git »

Speed Perfect Ne Demek?

“Yeni nesil” olarak adlandırılan çamaşır makineleri, geliştirilen çeşitli programlar sayesinde klasik çamaşır yıkama programlarının daha hızlı ya da daha ekonomik bir yıkama gerçekleştirmesini sağlıyor. Çeşitli yönlerden iyileştirme sunan programların bir kısmı yıkama süresini uzatmasına rağmen enerji ve su tasarrufu sağlarken

İçeriğe Git »

Duvara Ayna Nasıl Yapıştırılır? | Kendin Yap!

Dışarıya çıkmak için hazırlandıktan sonra nasıl göründüğümüze son kez bakmak için kendimizi aynanın önünde buluruz. Diş fırçalama, yüz yıkama, makyaj ve temizlik gibi kişisel bakım rutinlerimiz sırasında da aynaya bakma ihtiyacı duyarız. Bunun için de banyomuzda ve evimizin çeşitli alanlarında

İçeriğe Git »

Koltuktan Su Lekesi Nasıl Çıkar?

Temizlik için en gerekli madde olan su, bazı durumlarda temizliği yalnızca su ile mümkün olmayan lekelerin oluşumuna neden olabilir. Örneğin, paslanmış bir musluktan gelen su, pas mineralleri ile birleştiğinde zorlu bir leke olarak karşımıza çıkabilir. Musluk suyu içerisinde bulunan klor

İçeriğe Git »