Close Menu
Güzel Bir Ev
    • 💡 Teknoloji
    • 🌱 Bitki
    • 🏢 Ev
    • 🤔 Test
    • 👚 Dolap
    • 🧹 Temizlik
    • 🧺 Leke
    • 🖌️ Tasarım
    X (Twitter) Instagram Pinterest
    X (Twitter) Instagram Pinterest
    Güzel Bir Ev
    • 💡 Teknoloji
    • 🌱 Bitki
    • 🏢 Ev
    • 🤔 Test
    • 👚 Dolap
    • 🧹 Temizlik
    • 🧺 Leke
    • 🖌️ Tasarım
    Güzel Bir Ev
    Buradasınız:Ana Sayfa»Ev»Doğalgaz Faturası Nasıl Düşürülür?
    Ev

    Doğalgaz Faturası Nasıl Düşürülür?

    08 Mart 20240876 Dk. Okuma
    Paylaş WhatsApp Facebook Twitter Copy Link

    Kış mevsimi, sunduğu doğal güzelliklerle ve uzun geceler sayesinde devam eden uzun sohbetlerle içimizi ısıtacak sıcak anlar hatırlatsa da, soğuk havanın beraberinde getirdiği yüksek faturalar can sıkıcı olabiliyor. Üstelik doğalgazın yalnızca evin ısıtılmasında değil, suyu ısıtmak, mutfakta yemek pişirmek, bazı evlerde çamaşır kurutmak için de kullanıldığı düşünüldüğünde, yüksek faturaların gelmemesi için dikkatli davranmak gerekiyor.

    Toplam maliyetinin yanı sıra, iletim ve dağıtım ücretleri de piyasa koşullarından büyük ölçüde etkilenen doğalgaza vergiler de eklenince büyük miktarlarda ödemeler karşımıza çıkabiliyor. Doğalgaz faturasının düşürülmesi için neler yapılması gerektiği herkes tarafından bilinemeyebiliyor. Bu içerikte doğalgaz faturanızın cebinizi yakmaması için alabileceğiniz önlemleri sizinle paylaşıyoruz. İşte “Doğalgaz faturası nasıl düşürülür?” sorusuna cevap olabilecek ipuçları!

    Doğalgaz Faturası Nasıl Düşürülür?

    1. Gaz Ekipmanının Verimli Çalıştığından Emin Olun
    2. Sıkı Giyinin
    3. Hareket Etmekten Kaçınmayın
    4. Gerekli Oda Sıcaklığını Göz Ardı Etmeyin
    5. Su Sıcaklığının Çok Yüksek Derecede Kalmasına İzin Vermeyin
    6. Evinizde Uygun Bir Yalıtım Yatırımından Kaçınmayın
    7. Havalandırma Boşluklarının İç Mekan Sıcaklığını Düşürmesine İzin Vermeyin
    8. Havalandırma Süresini İyi Ayarlayın
    9. Pencerelerin ve Dış Kapının Boşluklarına Dikkat Edin
    10. Alternatif Isıtma Kaynaklarını Kullanın
    11. Halihazırda Bulunan Sıcaklığı Koruyup Yeniden Kullanmaya Gayret Edin
    12. Geceleri Perdeleri Kapatın
    13. Evinizde Sıcak Havanın Yayılmasını Sağlayacak Şekilde Yeniden Düzenleme Yapın
    14. Herkes Bir Aradayken Daha Az Doğalgaz Kullanın

    1. Gaz Ekipmanının Verimli Çalıştığından Emin Olun

    Kış geldiğinde doğalgazın ısı için ilk kullanımı gerçekleşmeden önce yapmanız gereken, kombinizin ve peteklerinizin çalışır durumda olduğundan emin olmak. Kombiniz uzun zaman çalıştırılmadığı için açıldığında birden su akıtmaya başlayabilir ya da basıncı dengede olmayabilir. Petekler içerisinde oluşan aşırı basınç ve tıkanıklıklar da verimli bir ısınmaya engel durumlardandır. Tüm bunların gözden geçirilmesi, gerekirse profesyonel bir destek ile kombi ve peteklerin bakımının yapılması, kış boyunca ısınmaya ara vermeden çalışabilmeleri için bir ön hazırlık niteliğindedir.

    2. Sıkı Giyinin

    Her ne kadar belirli giyim alışkanlıklarımız bulunsa da, soğuk kış günlerinde bedeni sıcak tutacak giysilerden faydalanmak gerekir. Özellikle vücut ısısının korunmasını sağlamak ve var olan ısıyı kaybetmemek için birkaç kat giyinmekte fayda var. Herhangi bir kıyafetin üzerine giyilen hırka, yelek gibi giysiler ve yünden yapılmış içlikler, bedeni sıcak tutmanın yanında yünün olumlu etkisi sayesinde vücut sağlığı için çeşitli faydalar da sağlar.

    3. Hareket Etmekten Kaçınmayın

    Hava soğuduğu için kat kat giyinerek battaniyenin altına girmek, aşırı sıcak bir odada olsanız da ısınmış hissettirmeyebilir. Özellikle günün soğuk saatlerinde yapacağınız bir vücut egzersizi bedeninize sıcak hissettirebileceği gibi ev işlerini de üşüdüğünüzü hissettiğinizde tamamlarsanız hareket etmenin ısınmak için faydalı olduğunu göreceksiniz. Ayrıca evde üşüdüğünüz için dışarısının çok soğuk olduğunu düşünerek kış aylarında zamanın çoğunu evde geçirmek de yanıltıcı bir davranıştır. Herhangi bir sebeple dışarıya çıktığınızda havanın sandığınız kadar soğuk olmadığını görür, enerji ve moralinizin de yükseldiğini fark edersiniz.

    4. Gerekli Oda Sıcaklığını Göz Ardı Etmeyin

    Normal koşullarda vücudun rahat edebilmesi için gerekli oda sıcaklığı 20-24 derece aralığındayken, kısa kollu ve ince bluzlar giyinerek evimizin sıcaklığının 28-30 derece olmasını isteriz. Bu da yine giyinme alışkanlıklarımızın sonucu olarak doğalgaz derecesini yükseltmemize ve oluşacak faturaların da yüksek miktarlara ulaşmasına sebep olur. Her ne kadar -özellikle evde bebek varsa- evin aşırı sıcak olması gerektiği düşünülse de bilinenin aksine bebekler de kolay kolay üşümezler ve bizimle aynı sıcaklıkta yaşayabilirler.

    5. Su Sıcaklığının Çok Yüksek Derecede Kalmasına İzin Vermeyin

    Kombilerde ısı ayarı yapılırken genellikle ayrı olan ısınma ve su sıcaklığı seviyeleri ihtiyaca göre ayarlanmalı. Çoğu zaman su sıcaklıkları ihtiyaç olmayacak kadar yüksek seviyelere ayarlı olur ancak bu sıcaklık seviyeleri su kullanımı için fazla yüksek olmakla birlikte, aşırı sıcak olan su, tesisatta hasara yol açabilir.

    6. Evinizde Uygun Bir Isı Yalıtımı Yatırımından Kaçınmayın

    Evlerde ısı yalıtımının çeşitli faydaları bulunsa da öncelikli kullanım amacı dışarıdaki aşırı sıcak ya da soğuk havanın içerideki havayı etkilemesini önleyerek iç mekanda istenilen ve ulaşılmış olan sıcaklık seviyelerini korumaktır. Yalıtım işlemi ilk uygulandığında maliyetli gelebilse de, uzun vadede yüksek faturaların önüne geçmesi açısından ısı yalıtım sistemlerinin faydalı olduğunu unutmamak gerekir.

    7. Havalandırma Boşluklarının İç Mekan Sıcaklığını Düşürmesine İzin Vermeyin

    Binalarda bulunan havalandırma boşlukları, banyo ve tuvaletlerde bulunan küçük pencereler, düzenli kullanımda temiz hava sağlıyor olsa da, soğuk kış günlerinde iç mekanın aşırı soğumasına sebep olabilir. Bunun önüne geçmek adına, bu delik ve pencerelerin bir süreliğine açık bırakılarak havalandırma sağlandıktan sonra uygun şekilde kapatılması, içerideki ısının korunması adına faydalı olacaktır.

    8. Havalandırma Süresini İyi Ayarlayın

    Özellikle sabah uyanınca yatak odasının ve evdeki diğer odaların pencereleri açılarak evin havalandırılması, evinizde bir hava temizleyici bulunmuyorsa içerideki havanın temizlenmesi için en doğal yoldur. Her ne kadar havayı temizlemenin gerekli ve önemli olduğu bilinse de, kış günlerinde içerinin soğumaması için bu sürenin çok uzun tutulmamasında fayda var.

    9. Pencerelerin ve Dış Kapının Boşluklarına Dikkat Edin

    Bazı pencerelerde yaz-kış ayarı bulunur ve bu ayara dikkat edildiğinde kış aylarında içeriye soğuk havanın girmemesi için oldukça etkili bir yöntem olduğu gözlemlenebilir. Pencerelerde böyle bir ayar bulunmuyorsa, ısı yalıtım süngerlerinden faydalanılarak boşluklar doldurulabilir, aynı işlem evlerin dış kapısına da uygulanabilir. Yine kapı altlarından içeri soğuk girmesini engellemek üzere üretilmiş malzemeler de sıcaklığı korumak adına başvurulabilecek yöntemlerden.

    10. Alternatif Isıtma Kaynaklarını Kullanın

    Özellikle evde yalnız yaşayanların ya da günün büyük bölümünü evde tek başına geçirenlerin uygulayabileceği bu yöntemle doğalgaz kullanımının azalmasına bağlı olarak faturalarda düşüş yaşanması mümkün. Günün belli saatlerinde doğalgaz kapatılarak, yalnızca bir odada elektrikli bir ısıtıcıdan faydalanmak ve odaların kapısını kapalı tutarak yalnızca bulunulan odanın sıcaklığını korumak doğalgaz kullanımında dikkat edilebilecek noktalar arasında bulunur.

    11. Halihazırda Bulunan Sıcaklığı Koruyup Yeniden Kullanmaya Gayret Edin

    Evde sıcaklık oluşturabilecek herhangi bir işlemden sonra, ortaya çıkan bu sıcaklığı korumak da doğalgaza duyulan ihtiyacı azaltan bir yöntemdir. Örneğin fırında bir yemek pişirdikten sonra fırının kapağını açık tutarak bu sıcaklık ile evinizin daha az doğalgaz kullanmasını sağlayabilirsiniz. Yine duş aldıktan sonra, banyoda oluşan ısının eve yayılmasını sağlamak da bir başka tasarruf yöntemi.

    12. Geceleri Perdeleri Kapatın

    Akşam olduğunda ve güneş battığında aniden soğuyan havanın evinizin ısısını düşürmemesi için perdelerinizden faydalanabilirsiniz. Özellikle ısı yalıtımı özelliği bulunan ve soğuk havanın içeriye yayılmasını engelleyecek kalınlıkta perdeler oldukça iyi iş görür.

    13. Evinizde Sıcak Havanın Yayılmasını Sağlayacak Şekilde Yeniden Düzenleme Yapın

    Evlerde bulunan eşyaların kış mevsiminde doğalgaz peteklerinin önünde bulunmamasına dikkat etmek gerekir. Peteklerin önünde bulunan ve sıcaklığın ortama yayılmasına engel olan koltuk, dolap gibi büyük eşyalar, yüksek derecede çalışan kombinin bile evi istenilen seviyede ısıtamamasına ve ısının boşa gitmesi ile enerji israfına neden olur.

    14. Herkes Bir Aradayken Daha Az Doğalgaz Kullanın

    Kalabalık bir ailede yaşıyorsanız akşam olduğunda herkes eve toplanacak ve bir süre sonra bulunduğunuz ortam gündüze oranla daha fazla ısınacaktır. Burada solunumun etkisi ve vücut ısılarının da katkısı vardır. Evde pişen yemeklerin ve ocakta kaynamakta olan çayın da etkisiyle akşam saatlerinde evdeki sıcaklığın birkaç derece fazla olduğunu hissedersiniz. Bu durumu bir fırsata çevirip akşamları doğalgaz derecesini düşürmek de bir başka enerji tasarrufu yöntemi.

    Paylaş. WhatsApp Facebook Twitter Copy Link
    Önceki İçerikYorganlardan Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?
    Sonraki İçerik Mutfak Tezgahı Üzerinde Neler Olmalı?

    Bir Yorum Yapın İptal Et

    Önerilen İçerikler 🧐

    Evin İçin Doğru Bitkiyi Bul! [Test]

    2 Dk. Okuma Bitki 10 Haziran 2024

    🫖 Retro Çaydanlık Modelleri

    3 Dk. Okuma Ev 15 Haziran 2024

    Bir Mobilya Fenomeni: IKEA Billy

    3 Dk. Okuma Tasarım 29 Mart 2024
    İlgi Görenler 🚀

    🌈 Kurutma Makinesinde Renkli ve Beyaz Çamaşırlar Aynı Anda Kurutulur Mu?

    11 Mart 20248.766 Görüntüleme

    🔄 Mix Programı Nedir?

    12 Mart 20243.836 Görüntüleme

    Halıdan Yumurta Lekesi Nasıl Çıkar?

    11 Mart 20242.653 Görüntüleme
    TAKİP ETMEYİ UNUTMA!
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    Seçtiklerimiz

    🌈 Kurutma Makinesinde Renkli ve Beyaz Çamaşırlar Aynı Anda Kurutulur Mu?

    11 Mart 20248.766 Görüntüleme

    🔄 Mix Programı Nedir?

    12 Mart 20243.836 Görüntüleme

    Halıdan Yumurta Lekesi Nasıl Çıkar?

    11 Mart 20242.653 Görüntüleme
    Son İçerikler

    Gri-Bej Salon Dekorasyonu

    🪴 Haftanın Bitkisi: Begonya

    🪴 Haftanın Bitkisi: Zümrüt Dalgası – Peperomia

    Haftanın Bitkisi

    🪴 Haftanın Bitkisi: Begonya

    🪴 Haftanın Bitkisi: Zümrüt Dalgası – Peperomia

    🪴 Haftanın Bitkisi: Dua Çiçeği

    🪴 Haftanın Bitkisi: Gynura Aurantiaca (Mor Kadife Çiçeği)

    © 2024 Güzel Bir Ev®
    • Künye
    • İletişim

    İstediğiniz kelimeyi arayın ve ardından Enter tuşuna basın. Esc ile arama ekranını kapatın.