Çamaşır makinesinde yıkama yaparken giysileri ve yıkanacak ev tekstili ürünlerini renk ve yapısal özelliklerine göre sınıflandırırız. Yapılan bu sınıflandırma kadar, giysilerin hangi programda ve hangi sıcaklıkta yıkanacağı da önemli. Giysilerin tüm kirlerden, mikroplardan arındığından ve etkili bir temizlik gerçekleştiğinden emin olmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği en yüksek yıkama sıcaklığı olan 90 derece, her türlü eşyanın yıkanmasında doğru sonuç vermeyebilir. Çamaşırları makineden çıkarırken beklenmedik durumlarla karşılaşmamak için ise hangi eşyaların ne şekilde yıkanması gerektiğini bilmek gerekiyor.
Çamaşırlarının temizliğine önem verenler için derlediğimiz bu içeriğimizde, 90 derecede hangi giysilerin ve ev tekstili ürünlerinin yıkanabileceği yer alıyor. İşte 90 derecede yıkanması uygun olan çamaşırlar:
- Beyazlar
- Havlular
- İç çamaşırları
- Çoraplar
- Çarşaf ve nevresimler
- İş kıyafetleri
- Yoğun leke içeren kıyafetler
- Hassas yıkama gerektirmeyen giysiler
Beyazlar
Halk arasında kullanılan “beyazlar” tabiri, genellikle iç çamaşırlarını ifade ediyor. Ayrıca durduğu yerde zamanla sararan beyaz giysiler, pamuklu ürünler ve örtüler de iç çamaşırları gibi 90 derecede yıkanabilir ve böylece istenilen temizliğe erişilebilir.
Havlular
Havlular en sık kullanılan ve yıkanmadıkça ıslaklıktan kaynaklı kötü kokuları gidermesi zorlaşan tekstil ürünleri arasında yer alıyor. Bu ürünlerin el, yüz ve vücudun tamamına temas eden eşyalar olması, her zaman derinlemesine temizlenerek her türlü mikroptan arınmış olmasını gerekli kılıyor. Bu sebeple, havluları 90 derecede yıkayarak gönül rahatlığıyla kullanmaya devam etmek mümkün.
İç çamaşırları
Genellikle pamuklu kumaştan üretilen ve büyük çoğunluğu beyaz olan iç çamaşırları, 90 derecede yıkanarak derinlemesine temizlenebiliyor. Ancak pamuklu olmayan kumaşlardan üretilen ya da farklı renkleri olan iç çamaşırlarını yıkarken suyun sıcaklığına dikkat etmekte fayda var.
Çoraplar
En fazla kirlenen giysilerden biri olan çoraplar, uzun süre ayakkabı içerisinde kalmaları sebebiyle ter, kötü koku ve çeşitli mantar oluşumlarına maruz kalabiliyor. Bu eşyaların tamamen temizlenmesi için 90 derece yıkama programı tercih edilebilir ancak yapısal özelliklere dikkat edilmeli. Aksi takdirde her defasında biraz daha küçülen çoraplarla karşılaşabilirsiniz.
Çarşaf ve Nevresimler
Yatak ve nevresimlerin, toz akarı denen gözle görülmeyen canlıların en kolay çoğaldıkları yerlerden olduğu biliniyor. Bu canlılar insan derisinin atıklarıyla beslenerek çoğalıyor ve yoğun olarak maruz kalınması durumunda kaşıntı, hapşırık, akıntı, tıkanıklık gibi alerjik belirtilere yol açıyor. Toz akarlarını yok etmenin yolu ise çarşaf ve nevresimleri sık sık değiştirerek 90 derecede yıkamaktan geçiyor. Bunun için de nevresim ve çarşafları yüksek ısıda yıkanmaya elverişli yapı ve renkteki kumaşlardan tercih etmekte fayda bulunuyor.
İş Kıyafetleri
İş kıyafetleri genellikle kolay leke tutmayan dayanıklı kumaşlardan üretiliyor. Sıklıkla kirlenen bu giysilerin belirli aralıklarla 90 derecede yıkanmasıyla kirlerin kalıcı olmasını önlemek mümkün.
Ancak her giyside olduğu gibi iş kıyafetlerinin de 90 derecede yıkanmasına karar vermeden önce kumaş yapısının bu yıkamaya uygun olup olmadığını etiketine bakarak ya da üreticisine danışarak öğrenmek gerekiyor.
Yoğun Leke İçeren Kıyafetler
Özellikle yağ lekeleri ve çeşitli yemek artıkları, bulaştıkları kumaştan düşük ısılarda kolayca çıkmıyor. Bu tür zorlu lekeleri çıkarmak için çeşitli takviye temizlik ürünleri kullanmak, ön yıkama yapmak ve 90 derecede yıkayan programlar tercih etmek gerekiyor.
Hassas Yıkama Gerektirmeyen Giysiler
Kullanılan her türlü giysinin ve ev tekstili ürünlerinin derinlemesine temizlenmesi, mevcut mikropların ve zararlı mikroorganizmaların yok olması için mümkün olan en yüksek sıcaklıkta yıkanması gerekiyor. Hal böyle olunca, özellikle son dönemlerde maruz kalınan salgın hastalıkların, kullanıcıların 90 derecede çamaşır yıkama alışkanlığı edinmelerinde etkili olduğunu söylemek mümkün.
90 Derecede Çamaşır Yıkamanın Faydaları
- Çamaşır makinesini temizler
- Beyazları aydınlatır
- Pamuklu giysilerdeki inatçı lekelerde etkilidir
- Havlu ve iç çamaşırlarda etkili temizlik sağlar
Çamaşır Makinesini Temizler
Her türlü kire bulaşmış giysilere maruz kalan çamaşır makineleri, su ve kirlerin birleşmesi ve zamanla tortu halinde çeşitli bölümlerde birikmesi sonucunda yoğun bir koku ile sinyal verir. Bu kokuya bazı durumlarda makineden temiz çıkmayan, hatta yıkama öncesine göre daha da kirlenerek çıkan çamaşırlar da eklenebiliyor. Bu durumda, çamaşır makinesinin temizlenme zamanı gelmiş demektir. Çamaşır makinesi temizliğinin en etkili yolu ise makinenin kazanı boş iken içerisine bir miktar toz deterjan dökmek ve makineyi 90 derecede çalıştırmaktır. Güzel kokan temiz bir makine ve temiz çamaşırlar için bu işlemi 2-3 ayda bir tekrarlamakta fayda var.
Beyazları Aydınlatır
Yıkanacak çamaşırların yapısına ve yüksek derecede kullanıma uygun bir deterjan ile, 90 derecede yıkanan beyazların grileşmesini önlemek ve zamanla oluşan sararmaları gidermek mümkün. Kıyafetlerin yaka ve manşet bölümlerinde oluşan renk değişimleri de 90 derecede yıkanarak gerekli beyazlığa ulaşabiliyor. Sararmış, grileşmiş beyaz çamaşırların renklerini aydınlatmak için yapılacak olan bu tür yıkamalar uzun süreli programlar kullanıldığında daha etkili sonuç verecektir.
Pamuklu Giysilerdeki İnatçı Lekelerde Etkilidir
Üzerinde inatçı bir leke oluşmuş pamuklu giysilerinizi, renk değiştirmeyeceklerinden endişe duymuyorsanız 90 dereceye ayarladığınız çamaşır makinenizde yıkayabilirsiniz. Elbette göz ardı edilmemesi gereken kural, benzer renklerle birlikte ve ürünlerin yapısına uygun deterjan ile yıkama yapmak. Ancak daha önce test ettiğiniz ve kötü sonuçlar aldığınız 90 derece deneyimleriniz bulunuyorsa, renkli pamuklu giysilerinizin yoğun lekeleri için 60 derecelik yıkama programı kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Havlu ve İç Çamaşırlarında Etkili Temizlik Sağlar
Havlular ve iç çamaşırları gibi eşyaların diğer giysilere göre daha fazla bakteriye maruz kalmaları, daha sık yıkanmalarını ve etkili bir temizlik için doğru yıkama programını bilmeyi gerekli kılıyor. Bu tekstil ürünlerinin en doğru şekilde temizlenebilmesi uygun bir deterjan kullanılarak yüksek sıcaklıklarda yıkanması ile mümkün oluyor.
90 Derecede Çamaşır Yıkamanın Zararları
- Tek başına lekeleri çıkarmak için yeterli olmayabilir
- Giysilerin küçülmesine sebep olabilir
- Özellikle pamuklu renkli kıyafetlerde solmaya neden olur
- Eşyaların yapısında bozulmalar meydana gelebilir
- Tüm giysiler için uygun değildir
- Çamaşır yıkama maliyetini yükseltir
- Fark etmeden çevreye zarar verilebilir
Tek Başına Lekeleri Çıkarmak İçin Yeterli Olmayabilir
Yüksek sıcaklıktaki su, eşyalarda biriken bakteri ve mikroplardan kurtulma konusunda etkili olsa da mükemmel bir temizlik için tek başına yeterli değildir. Böyle bir temizliği sağlamak yeterli su sıcaklığı, gerekli yıkama süresine uyulması ve doğru deterjan kullanımıyla mümkün olur.
Giysilerin Küçülmesine Sebep Olabilir
Kaynama sıcaklığına yakın olan 90 derece suda yıkanan giysilerin küçülmesi ihtimal dahilinde. Bu durumda giysilerin birçoğunun 90 derecede yıkanmaya uygun olmadığını unutmamak gerekiyor. 90 derecede yıkama yapmaya karar verirken giysilerin etiketlerini okumak ve yıkama ve bakım talimatlarına sadık kalmak, kötü sürprizlerle karşılaşmamak için en doğru yol olacaktır.
Özellikle Pamuklu Renkli Kıyafetlerde Solmaya Neden Olur
Pamuklu yapıdaki kumaşlar zamanla renk kaybetmeye ve solmaya müsait oluyor. Yüksek sıcaklık ile karşılaşan pamuklu giysilerde solmanın yanında renklerin birbirine karışması gibi durumlar da sıklıkla yaşanıyor. Sevilen kıyafetlerin ve çeşitli eşyaların renklerini korumak adına, 90 derecede yıkama yaparken dikkatli davranmakta fayda var.
Eşyaların Yapısında Bozulmalar Meydana Gelebilir
Kaynama sıcaklığına yakın olan 90 derece su, kumaşların yapısında da olumsuz etkiye sahip olabiliyor. Küçülmenin yanında çeşitli deformeler; delinme, yırtılma gibi hasarlar oluşabiliyor. Bu riskleri göze almak yerine daha düşük sıcaklılarda yıkama yaparak eşyaların uzun ömürlü olmasını sağlamak mümkün.
Tüm Giysiler İçin Uygun Değildir
Saten, ipek, yün gibi kumaşlardan üretilmiş olan bazı giysiler ve hassas yapıdaki nevresim, örtü gibi ev tekstil ürünleri, çamaşır makinesinin hassas programında ve düşük sıcaklıklarda yıkanmayı gerektiriyor. Bu tür ürünlerde zorlu lekeler oluşmuş olsa da olumsuz etkileri göz önünde bulundurularak 90 derece programından uzak durmak gerekiyor.
Çamaşır Yıkama Maliyetini Yükseltir
Çamaşır makinesinin suyu 90 dereceye kadar ısıtmak için çok fazla zamana ihtiyaç duyduğu ve daha fazla enerji harcadığı düşünüldüğünde, bu sıcaklık seviyesinde çamaşır yıkamanın daha maliyetli olduğu söylenebilir. Bu durumda, 90 derecede yıkanmaya uygun olan eşyaların derinlemesine temizlenmesini sağlamak adına, her defasında olmasa da belirli aralıklarla 90 derecede yıkama tercih edilebilir.
Fark Etmeden Çevreye Zarar Verilebilir
Çamaşır makinesinin yıkama esnasında suyu 90 dereceye kadar ısıtmak için harcadığı elektrik tüketiminin enerji kaynaklarına etkisini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bununla beraber, yüksek sıcaklık ile çözünen mikroskobik liflerin su sistemine karışması da söz konusu. Ayrıca yüksek ısıda su kullanımının çamaşır makinesine bindirdiği yük ile makinenin daha çabuk yıpranmasına sebep olduğunu unutmamak gerekiyor.