Kumaş Boyası (Lekesi) Nasıl Çıkar?

Kumaş boyası, eskiyen ve renkleri solmuş kıyafetleri yenilemek için günümüzde kullanılan malzemelerden birisi. Bu boya özellikle geri dönüşüm kültürünü benimseyen bilinçli tüketiciler tarafından tercih ediliyor ve giysilere taze ve canlı renkler kazandırıyor. Son dönemlerde “DIY – Kendin Yap” çalışmaları ile çok sayıda kişiye hitap eden kumaş boyalarının kıyafetlerde ya da çeşitli tekstil ürünlerinde sağladığı yeni görünüm tatmin edici olsa da, bu boyanın uygulama anında giyilen kıyafetlere ya da kullanılan örtülere bulaşması can sıkıcı olabiliyor. Ancak kullanılan boyanın içeriği ve bulaştığı kıyafetlerin ya da kumaşın yapısı biliniyorsa, kumaş boyası lekesini çıkarmanın çok basit yolları var.

Adım-1: Büyük çoğunluğu su bazlı olan kumaş boyalarını çıkarmak için ilk olarak bir kağıt havlu, peçete ya da kullanılmayan bir bez parçası kullanarak kıyafetlerinizden fazla boyayı alın. Boya bulaşır bulaşmaz yapacağınız bu adım sayesinde boya henüz kıyafetinize tamamen nüfuz etmeden ilk müdahaleyi gerçekleştirmiş ve kıyafetinizdeki kumaş boyası lekesini çıkarma işini kolaylaştırmış olursunuz.

Adım-2: Fazlalıkları temizlenen boyanın kumaş içine nüfuz eden kısımlarını, sert bir fırça, bıçak ya da kaşık ile kazıyarak büyük oranda kumaştan ayrılmasını sağlayın. Bu yöntem, özellikle boyanın kuruduğu durumlarda işe yarayacaktır.

Adım-3: Ilık su ile ıslattığınız kıyafetinizin boya sürülen bölgesine kıyafetinizin kumaşına uygun türden bir çamaşır deterjanı uygulayın, boyalı bölgeyi ovalayarak kıyafetinizi çitileyin. Bu aşamada, beyaz kıyafetler için çamaşır suyu kullanmanız, daha kesin sonuç almanızı sağlayacaktır. Renkli kıyafetler için ise büyük çoğunluğu ağartıcı içeren çamaşır sularının kullanılmamasında fayda var.

Adım-4: Uygun deterjan ile ovaladığınız lekeli bölümü gerekirse leke çıkarıcı herhangi bir ürün ile ikinci kez temizleyebilirsiniz.

Adım-5: Uyguladığınız yöntem lekenin tamamen çıkmasını sağlamazsa aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz. Kullandığınız ürünler ve yöntemler hiçbir koşulda işe yaramadıysa, kıyafetinizi profesyonel kuru temizleme merkezlerinde temizleterek boyanın çıkması için şansınızı deneyebilir ya da batik denen boyama yöntemiyle kıyafetinizde ya da tekstil ürününüzde yepyeni bir görünüm elde edebilirsiniz.

İçeriği Paylaş:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

Çamaşır Makinesine Çamaşır Suyu Konur Mu?

Ev temizliğinde en sık tercih edilen ürünlerden çamaşır suyu, aynı zamanda çok güçlü bir leke çıkarıcıdır ve çamaşırlar için de sıklıkla kullanılır. Özellikle beyaz çamaşırların daha da beyazlatılması ve çeşitli lekelerin çıkarılması için hemen her kullanıcı çamaşır suyundan faydalanır. Hal

İçeriğe Git »

Çilek Lekesi Nasıl Çıkar?

Tezgahlarda ve manav reyonlarında yer aldığında kokusu ile yaza giriş yapmakta olduğumuzu müjdeleyen çilek, herkes tarafından sevilen meyvelerin başında gelir.. Tatlılarda, pastalarda, dondurma ve hatta içeceklerde severek tüketilen çileği reçel olarak kışa saklamak da isteriz. Ancak çileği yıkayıp doğrarken ve

İçeriğe Git »

Halının Tüyleri Nasıl Kabartılır?

Yaşam alanlarının zeminine yerleştirilerek ayakları soğuktan koruyan ve aynı zamanda seçilen tarza uyum sağlayarak dekorasyonu tamamlayan halılar, uzun süreli kullanım sonrasında kabarıklıklarını yitirebiliyor. Özellikle fazlaca insan trafiğine maruz kalan salon halıları, ofis veya iş yerlerinin halıları, temizlik sonrası bile kaybettikleri

İçeriğe Git »

Elyaf Şişme Mont Yıkandıktan Sonra Nasıl Şişer?

Vücudu soğuktan en iyi şekilde korumanın yanında, stile kattığı hoş görünüm sayesinde kışlık dolaplarda kendisine yer bulan şişme montlar, kolayca takımlanabildikleri ve her giyim tarzına uyum sağlayabildikleri için sıklıkla tercih edilir. Şişme montların kış aylarında fazlaca kire maruz kaldıkları söylenebilir.

İçeriğe Git »

Self Clean Ütü Ne Demek?

Buharlama sistemiyle çalışarak giysilerimizi ve tüm tekstil ürünlerimizi kırışıklıklardan kurtarmamıza yarayan ütülerin buhar çıkış kısımlarında zaman zaman beyazlıklar görürüz. Bu beyazlıklar, ütünün buharla çalışması amacıyla içerisine eklediğimiz suda bulunan kirecin birikerek oluşturduğu kalıntılardır. Zamanla bu kireç kalıntısına kahverengi pas görünümü

İçeriğe Git »