Evde Cam Buğusu Nasıl Giderilir?

Sıcak ve soğuk yüzeylerin çarpışması sonucu oluşan yoğuşma, dışarıdaki hava soğuk ve içerideki hava sıcak olduğunda evlerimizde kendisini cam buğusu olarak gösterir. Özellikle alt ve üst katları kullanılmayan ya da ısıtılmayan ara katlarda bulunan pencerelerin camları yoğuşma sebebiyle fazlaca buğulanır. Bu aşamada devreye girmesi gereken pencere delik sistemleri uygulamaya konmazsa çift cam arasında buğu sonrası biriken sıvılar dışarıya atılamaz. Pencere camlarının iç yüzeyinde biriken sular ise aşağıya süzülerek evin laminat parkelerine zarar verebilir.

Camlardaki buğunun sebep olduğu ıslaklık kısa vadede rahatsız etmiyor gibi görünse de, rutubetten kaynaklanan uzun soluklu problemlere yol açabilir. Bu durumda rutubeti önlemenin ve duvarlardaki ıslaklıkları gidermenin yolları uygulanabilir ancak yine de en mantıklısı bu sorunlar ortaya çıkmadan camdaki buğuya sebep olabilecek koşulları ortadan kaldırmaktır. Aşağıda yer alan ipuçlarından uygun ve gerekli gördüklerinizi uygulayarak camlarda oluşan buğunun önüne geçebilirsiniz.

1. Pencerelerinizde Drenaj Deliklerinin Olduğundan Emin Olun

PVC pencerelerinizin kasalarının alt kısmına dikkatle bakarsanız her bir bölme için iki adet küçük delik olduğunu görürsünüz. Belki de çoğumuzun anlam veremediği bu delikler, çift camlı pencerelerde oluşan buhar sonrası biriken sıvıların aşağıya süzüldükten sonra dışarıya atılmasını sağlamak için vardır. Ancak pencerelerinizde böyle bir delik fark etmediyseniz, evinizdeki pencerelerin camlarında oluşacak buğunun önlenmesi adına en kısa zamanda bu drenaj deliklerinin açılmasını sağlayın.

2. Contaları Kontrol Edin

Çift camlı PVC pencerelerde, ısı yalıtımını kolaylaştıran iki cam bölme ve bu bölmeleri neme karşı korumak üzere tasarlanmış iç ve dış contalar bulunur. Herhangi bir sebeple bu contalar zarar gördüğünde ise camlar arasında sıvı emici tüp çalışamadığı için buğu sonucu sıvı birikimi meydana gelebilir. Pencerenizi kontrol ettiğinizde kirli ve lekeli bir görüntü oluşturan bu durumu fark ederseniz bunun en etkili çözümü genellikle penceredeki çift cam yapısının yenilenmesi olacaktır.

3. Buğulu Pencereye Hafif Isı Uygulayın

Pencerede bulunan camlar arasında bulunan nemin ortadan kaldırılabilmesi için buraya uygulayacağınız bir ısı kaynağından yararlanabilirsiniz. Örneğin saç kurutma makinesini düşük ayarda çalıştırarak buğu oluşan cama tutarak nemi ortadan kaldırmak, kısa vadede etkili bir çözüm olabilir. Ancak unutmamak gerekir ki, bir defa iç yüzeyde sıvı biriken pencerelerde bu durum genellikle tekrarlanır ve etkili bir çözüm üretilmezse kalıcı hale gelebilir.

4. Yemek Yaparken Tencerenin Kapağını Kapalı Tutun, Aspiratörden Faydalanın

Yemek pişirme esnasında kaynama etkisiyle ortaya çıkan buhar, tencerenin ağzı kapalı değilse mutfağa yayılır ve pencerelere ulaşır. Bu etkiyi en aza indirmek üzere tencerenin kapağını kapatmayı ihmal etmemek gerekir. Ayrıca yemek pişirirken aspiratörün çalışır vaziyette olması da en alt seviyede buhar ve koku ile yemek yapma deneyimi için önemlidir.

5. Duş Esnasında Banyo Kapısını Kapalı Tutun ve Sonrasında Banyoyu Havalandırın

Sıcak suyun yoğun olarak kullanıldığı alanlardan olan banyolar, duş esnasında evdeki buhar düzeyinin en yüksek seviyelere ulaşmasına sebep olur. Kapı açık olduğunda ise bu nemli hava diğer bölümlere ulaşarak camlarda buğu oluşturabilir. Oluşan buharın evin diğer odalarına yayılmasını önlemek adına duş alırken banyonun kapısını kapalı tutun ve duş alma işlemi sona erdiğinde pencereleri açarak banyonuzu iyice havalandırın.

6. Çamaşırlarınızı Açık Havada Kurutun

Evde cam buğusunu oluşturan en etkili unsurun yoğun nem olduğu düşünüldüğünde, buğuyu gidermek için neme sebep olan faaliyetleri de azaltmakta fayda var. Soğuk havalarda çamaşırların evin içerisinde kurutulması da evdeki nemin artmasına ve camlarda yoğun buhara sebep olacaktır. Hem evinizin genel havasını korumak hem de camlarınızda oluşacak buğunun önüne geçmek adına, mümkünse çamaşırlarınızı balkonda kurutmaya özen gösterin. Binanızın yapısı gereği çamaşırlarınızı balkonda kurutamıyorsanız, evinizin bir odasını bunun için kullanabilirsiniz. Çamaşır kuruttuğunuz odanın kapısını kapalı tutarak nemin diğer odalara ulaşmasını önleyebilir, pencereyi kuruma aşamasında açık bırakarak da yoğun nem oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

7. Mobilyalarınızı Dış Duvarlara Tamamen Yanaştırmayın

Özellikle kış mevsiminde dışarıdaki soğuk hava ile içerideki sıcak havanın duvarda çarpışması sonucu evlerin iç cephelerinde yoğuşma ve buhar oluşumu gözlenebilir. Bu olayın etkisi olan sıvı birikiminin ortadan kalkabilmesi ve duvarların kolayca kuruyabileceği bir ortam oluşturulması adına, mobilyaların ve büyük eşyaların duvarlara çok yakın olmayacak şekilde konumlandırılması büyük önem taşır.

8. Çamaşır Makinenizin ve Çalıştığı Ortamın Yeterince Havalandığından Emin Olun

Çamaşır makineleri her ne kadar dışarıya su vermediği için etrafı nem açısından etkilemiyor gibi düşünülse de, özellikle yüksek dereceli programlarda kullanıldıktan sonra kapağı açıldığında etrafa yoğun bir buhar yayılır. Bu buhar makine içerisinden boşaltılmadığında makineye zamanla zarar verebilir. Bu açıdan, yıkama işleminin ardından çamaşır makinesinin kapağını açık bırakarak makine içerisinde biriken buharın dışarı çıkmasını sağlayın. Makinenin çalıştığı ortamı da mümkün olan en hızlı şekilde havalandırmak için harekete geçin. Ayrıca yine çalışırken su kullanmadığı için buhar çıkarmadığı düşünülen çamaşır kurutma makineleri de yıkanmış çamaşırlardaki sıvıyı yüksek ısı ile kuruturken ortama nem yayar. Çamaşır kurutma makinelerinin çalıştığı alanların da özellikle havalandırılması gerekir.

9. Yemek ya da Duş Esnasında Islanan Yüzeyleri Kurulayın

Yemek pişirdikten sonra mutfağı ya da duş aldıktan sonra banyoyu havalandırsanız da, genellikle kalebodur olan mutfak ve banyo duvarlarından süzülen sular olduğunu görürsünüz. Aynı durum genellikle pencerelerin camları için de geçerli olur. Yoğun buhar sonrası oluşan ıslak yüzeylerin uzun vadede zarar görmemesi adına kuru bir temizlik bezi yardımıyla kurulayın.

10. Binanızın Yeterince Isındığından ve Yalıtıldığından Emin olun

Oturduğunuz binanın ve evinizin yeterince ısınması, iç yüzeylerin sıcaklığının artması sonucu duvarlardaki ve pencerelerdeki yoğuşmayı azaltacaktır. Ayrıca sağlanan sıcaklığın korunması adına duvarlarınıza ısı yalıtımı yaptırmaktan ve çift camlı ve yalıtımlı pencerelere yatırımdan kaçınmayın.

11. Dolaplarınızı Aşırı Doldurmayın

Özellikle mutfak dolaplarında aşırı sıkışıklık olması, havanın da sıkışmasına ve serbestçe dolaşamadığı için küf oluşumuna sebep olur. Uzun süre kontrol etmediğinizde ise kolayca tüm mutfağınıza yayılabilen bu rutubet oluşumu, evinizin genel havasını olumsuz etkileyebilir, yeterli havalandırma da olmazsa nemli ortam sonrası buğulanmaya sebep olabilir. Mutfak ve kıyafet dolaplarınızda bulunan eşyalarınızı seyreltin ve buraları zaman zaman havalandırmayı ihmal etmeyin.

12. Balık Akvaryumu Varsa Üzerini Kapalı Tutun

Ev hayvanları içerisinde belki de en güzel görsel etkiyi sağlayan balıklar, özellikle büyük akvaryumlarda beslendiğinde aynı zamanda yoğun bir nem kaynağı olabilir. Buralarda oluşan aşırı nemin evinizin havasını etkilememesi için akvaryumunuzun kapalı olduğundan emin olun. Üzeri açık bir akvaryuma sahipseniz, bunun için herhangi bir örtü kullanabilirsiniz. Ayrıca yine ev canlılarından olan bitkiler de sulama sebebiyle zaman zaman evde buhara ve camlarda buğuya sebep olabilir. Evinizin bu üyelerinin bulunduğu odaları zaman zaman pencereleri açarak havalandırmayı ihmal etmeyin.

13. Evinizi Doğal Yollarla Bol Bol Havalandırın

Evinizde aşırı nem oluşumuna sebep olabilecek herhangi bir faktör bulunmasa da, yalnızca genel yaşayış rutinleri bile nem ve buğuya sebep olabilir. Hem bu oluşumların önüne geçmek hem de içerideki havayı tazelemek adına evinizi doğal yollarla sık sık havalandırın. Bunun için kullanacağınız yöntem ise elbette pencereleri bir süre açık tutmak. Sıcak havalarda belki tüm gün bile açık tutabileceğiniz pencerelerinizi soğuk havalarda sırayla tüm odalarda ve belirli sürelerle açık tutarak havanızı yenileyebilirsiniz.

14. Gerekirse Bir Havalandırma Cihazı Edinin

Evinizdeki havayı doğal yollarla yeterince havalandırdığınızdan emin değilseniz ya da dışarıdaki havanın içerideki havadan daha temiz olmadığını düşünüyorsanız, havadaki toz ve partikülleri hapsedip evinizin havasını temizleyen bir hava temizleyici edinebilirsiniz.

15. Buğu Önleyici Ürünlerden Faydalanın

Camda buğu oluşmasına sebep olabilecek tüm önlemler alındıktan sonra, camlardaki buharı yok etmek ya da birebir oluşmasını önlemek adına, genellikle sıvı ve sprey formda olan önleyici ürünlerden faydalanabilirsiniz.

İçeriği Paylaş:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

İnternet Taşıma (2023)

Taşınmak için yeni bir ev bulmak, eşyaları toplayıp paketlemek ve nakliye işlemlerini halletmek kadar aboneliklerin iptali, yeni adrese taşınması ya da yeniden başlatılması da üzerinde durulması ve vakit ayrılması gereken işlemlerden. Doğalgaz, elektrik ve su aboneliklerinde olduğu gibi, internet hizmeti

İçeriğe Git »

Akrilik Halı Nedir?

Sentetik bir madde olan akrilikten üretilen; sıvı geçirmeyen, neme ve ıslaklığa karşı dayanıklı halılara akrilik halı denir. Görünüş itibariyle yün halılara oldukça benzeyen bu halılar, özellikle 1950’li yıllardan itibaren evlerde ve çeşitli yaşam alanlarında yerini almıştır. Yüne göre oldukça düşük

İçeriğe Git »

Şişme Mont Nasıl Yıkanır?

Soğuk kış günlerinde en iyi sıcaklığı sağlayan şişme montlar, her giyim tarzına eşlik ederek kışın en vazgeçilmez giyim ürünü olarak dolaplarda kendisine yer buluyor. Oldukça sık kullanılan bu kıyafet, doğal olarak çok sık kirleniyor ve zaman zaman temizlenmesi gerekiyor. Yapısı

İçeriğe Git »

Klozet Neden Su Kaçırır?

Evinizde bulunan klozet su kaçırıyorsa, bu aynı zamanda ıslak zemin ve alt komşunun tavanına verilmiş ciddi bir zarar anlamına gelebilir. Herhangi bir sızıntı fark ettiğiniz anda tamir için ilk olarak sorunun kaynağını bulmak gerekir. Bazen ustalık gerektiren bu rahatsız edici

İçeriğe Git »

Çelik Kapıdan Gelen Soğuk Nasıl Engellenir?

Kış mevsimi yaklaşırken yaşam alanlarının verimli ısınması ve oluşan sıcaklık seviyelerinin korunması adına çeşitli önlemler alınır. Kapı ve pencerelerden girecek soğuk havanın önlenmesi, içerideki sıcak havanın dışarıya çıkmasının önüne geçilmesi için buralardaki ısı yalıtımının da mutlaka gözden geçirilmesi gerekir. Gerek

İçeriğe Git »