Sütun Kaktüs Çeşitleri

Sütun kaktüs, boyuna uzayan ve silindirik görünüme sahip kaktüs tiplerine verilen genel bir isimdir. Sütun kaktüsler farklı boyut ve şekillerde olabilir. Kaktüs bitkisi, normal şartlarda hızlı bir şekilde ve boyuna uzamasıyla bilinen bir bitki türü değildir. Sahip olduğu bazı özelliklerle diğer kaktüslerden ayrılan sütun kaktüslerin bazı alt türleri ise yıllar içinde on metreden fazla uzunluğa dahi ulaşabilir. Kuzey ve Güney Amerika kıtalarında yaygın olarak bulunan sütun kaktüslerin bazı türleri şunlardır:

1. Cleistocactus Straussi (Gümüş Meşale)

İnce, beyaz ve birden fazla gövdenin beraber bulunabildiği bu kaktüs türü yılda birkaç defa pembe-kırmızı renkte çiçek verir. Ülkemizde satın alabileceğiniz bir sütun kaktüs türüdür. Soğuğa dayanıklı olmasıyla beraber -5C° altındaki sıcaklıklarda korunma altına alınması iyi olacaktır. Dayanıklı ve bakımı kolay bir kaktüs türüdür.

2. Carnegiea Gigantea (Saguaro)

Vahşi batı filmlerinden hatırlayacağınız Saguaro kaktüsünün doğal yaşam alanı merkez ve güney Arizona’dır. Büyüme hızı çok yüksek olmasa da boyu yıllar içerisinde 12 metreyi aşabilir. 150 yıldan fazla yaşam süresiyle çöl ikliminde yaşayan hayvanların ve insanların faydalanabileceği yiyecekleri sağlar. Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona eyaletinde koruma altında olan bu türü, kendi bahçenizde yetiştirseniz bile kesmek için tarım bakanlığına haber vermeniz gerekir.

3. Echinopsis Terscheckii

Arjantin Saguaro kaktüsü olarak da bilinen bu tür, Carnegiea Gigantea’ya (Saguaro) göre daha hızlı uzar ve soğuk havalara daha dayanıklıdır. Bu kaktüsün ağırlığı hızla arttığı için yerini değiştirmek çok kolay olmayacaktır. Zamanla büyüyecek dalları da hesaba katınca geniş bir alana dikmek uygun olacaktır.

4. Echinopsis Pachanoi (San Pedro)

Ana gövdesi ince olan bu kaktüs, soğuk havalara dayanıklıdır. Çoğaltmak için uzayıp düşen ya da kesilen dallardan faydalanılabilir. Bulunduğu iklim ve coğrafyaya göre yılda 50 santimetreden 1 metreye kadar uzayabilir. Bulunduğu alan için fazla uzayan bu kaktüs istenilen boya göre budanabilir.

5. Cereus Hildmannianus

Güney Amerika yerlisi bir kaktüs türüdür. 10 metreden fazla uzayabilir. Olgunlaştığında kırmızı meyveler veren büyük beyaz çiçeklere sahiptir. Büyüme döneminde bolca su gerekirken, dinlenme döneminde az miktarda suya ihtiyaç duyar. Saguaro gibi erken dönemde gölgede bulunmak, büyüyünce bol miktarda güneşe maruz kalmak ister.

6. Pilosocereus Azureus (Mavi Meşale)

Mavi meşale kaktüsü olarak da adlandırılır. Yılda 30-45 santimetre kadar uzarken çiçekleri gövdesinin alt ve orta kısmından verir. Büyüme döneminde günlük 12 saat kadar direk güneşe maruz bırakılmalıdır. Toprağı kuru haline gelince, yaklaşık haftada 1 defa sulanmalıdır.

7. Myrtillocactus Geometrizans

Orta ve Kuzey Meksika’ya ait bu kaktüs türünün bakımı oldukça kolaydır. Yazın yaklaşık iki haftada bir kış aylarında ise ayda bir su verilmesi yeterli olacaktır. Dalları 10 santimetreye ulaştığında ise keserek çoğaltabilirsiniz. Bu kaktüs, yaklaşık 60 santimetre boya ulaştığında açık sarı çiçekler verir.

8. Pachycereus Schottii F. Monstrosus (Totem Direği)

Dikensiz bir kaktüs türü olan bu bitki farklı büyüme şekillerine sahiptir. Bazen dikey bir şekilde büyürken bazen dal budak salarak daha yatay doğrultuda uzar. Genellikle 1-2 metre civarında boya sahip olsalar da ömürlerinin sonuna doğru 4 metreye yaklaşabilirler. Totem kaktüsü bahar sonunda açık pembe bir çiçek açar. Daha sonra kırmızı yumurta şeklinde bir meyve verir. Çoğaltmanın kolay olması ve farklı şeklinden dolayı peyzaja otantik bir görünüm kazandırır.

İçeriği Paylaş:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

İnternet Taşıma (2023)

Taşınmak için yeni bir ev bulmak, eşyaları toplayıp paketlemek ve nakliye işlemlerini halletmek kadar aboneliklerin iptali, yeni adrese taşınması ya da yeniden başlatılması da üzerinde durulması ve vakit ayrılması gereken işlemlerden. Doğalgaz, elektrik ve su aboneliklerinde olduğu gibi, internet hizmeti

İçeriğe Git »

Akrilik Halı Nedir?

Sentetik bir madde olan akrilikten üretilen; sıvı geçirmeyen, neme ve ıslaklığa karşı dayanıklı halılara akrilik halı denir. Görünüş itibariyle yün halılara oldukça benzeyen bu halılar, özellikle 1950’li yıllardan itibaren evlerde ve çeşitli yaşam alanlarında yerini almıştır. Yüne göre oldukça düşük

İçeriğe Git »

Şişme Mont Nasıl Yıkanır?

Soğuk kış günlerinde en iyi sıcaklığı sağlayan şişme montlar, her giyim tarzına eşlik ederek kışın en vazgeçilmez giyim ürünü olarak dolaplarda kendisine yer buluyor. Oldukça sık kullanılan bu kıyafet, doğal olarak çok sık kirleniyor ve zaman zaman temizlenmesi gerekiyor. Yapısı

İçeriğe Git »

Klozet Neden Su Kaçırır?

Evinizde bulunan klozet su kaçırıyorsa, bu aynı zamanda ıslak zemin ve alt komşunun tavanına verilmiş ciddi bir zarar anlamına gelebilir. Herhangi bir sızıntı fark ettiğiniz anda tamir için ilk olarak sorunun kaynağını bulmak gerekir. Bazen ustalık gerektiren bu rahatsız edici

İçeriğe Git »

Çelik Kapıdan Gelen Soğuk Nasıl Engellenir?

Kış mevsimi yaklaşırken yaşam alanlarının verimli ısınması ve oluşan sıcaklık seviyelerinin korunması adına çeşitli önlemler alınır. Kapı ve pencerelerden girecek soğuk havanın önlenmesi, içerideki sıcak havanın dışarıya çıkmasının önüne geçilmesi için buralardaki ısı yalıtımının da mutlaka gözden geçirilmesi gerekir. Gerek

İçeriğe Git »