Guaj Boya Kıyafetten Nasıl Çıkar?

Renk pigmentlerinin Arap zamkı ile bir araya getirilmesinden oluşan ve su bazlı olan guaj boya, resim sanatıyla ilgilenenler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Sorunsuz akan kıvamı, çabuk kuruması, sağladığı mat görünüm ve kapatıcılığının iyi olması guaj boyayı popüler kılan faktörlerden. Guaj boya, sulu boya ile aynı kökenden geliyor olsa da yağlı boya kıvamındaki boyalarla aynı kategoride sayılır. Görsel olarak iyi bir sonuç almak için kapatıcılığı oldukça iyi olan guaj boyanın dikkatli kullanılmasında ve tabakalar halinde sürülmemesinde fayda bulunur.

Su bazlı olan guaj boyanın suya dayanıklı olmaması, kurudukça ıslatılarak yeniden kullanılmasını sağlar. Bu yönüyle de sürüldüğü yüzeylerden nemli bez ya da sünger yardımıyla kolayca temizlenebilir.

Resim ve çeşitli boyama alanlarındaki hobi çalışmalarında guaj boya kullanırken yaşanan kazalar sonucu kıyafetlere bulaşan guaj boyaları temizlemek için aşağıdaki adımları izlemeniz, etkili ve yeterli sonuca kolayca ulaşmanızı sağlayacaktır:

1. Adım

Temiz bir bez ya da süngeri temiz musluk suyuyla ıslatıp sıkarak nemli bir hale getirin.

2. Adım

Guaj boyanın bulunduğu bölgeyi nemlendirdiğiniz bez ya da sünger yardımıyla ıslatın. Bu işlemi gerçekleştirirken lekenin kenarından ortasına doğru çalışın. Boya tamamen kuru ise tamamının ıslanması ve yüzeyden kalkması biraz zaman alabilir.

3. Adım

Boya yumuşayıp çıkmaya başlayana kadar ıslak bez ya da süngerle ovalayın. Ovalama işleminde aceleci davranmamakta fayda var.

4. Adım

Süngere bulaşmaya başlayan boyadan kurtulmak için süngeri belli aralıklarla yıkayın, sıkarak fazla suyundan kurtulun. Böylece sünger (ya da temizlik bezi) sırılsıklam değil nemli olacaktır ve bu işlem için tamamen ıslak yerine nemli bir bez ya da sünger daha iyi iş görür. (Nemli bir sünger ıslak olana göre daha fazla boya emecektir).

5. Adım

Temizlediğiniz bölgeyi kuru br temizlik beziyle ya da saç kurutma makinesi yardımıyla kurutun.

Tüm bu adımları gerçekleştirirken daha hızlı hareket edebilmek adına, süngerden yapılmış, ponpon fırça denen boya fırçasından yararlanabilirsiniz. Yine aynı şekilde ponpon fırçayı nemlendirip boyaya uygulayabilir, sık sık durulayarak işlemi tekrarlayabilir ve guaj boya lekelerinden kolayca kurtulabilirsiniz.

Son olarak, guaj boyayı bulaştığı yerden çıkarmaya çalışırken ovalamada aşırıya gitmeyin; sürtünme olayı, pigmentlerin kumaşın daha derinine ulaşmasına ve lekenin zorlaşmasına sebep olabilir.

İçeriği Paylaş:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

İnternet Taşıma (2023)

Taşınmak için yeni bir ev bulmak, eşyaları toplayıp paketlemek ve nakliye işlemlerini halletmek kadar aboneliklerin iptali, yeni adrese taşınması ya da yeniden başlatılması da üzerinde durulması ve vakit ayrılması gereken işlemlerden. Doğalgaz, elektrik ve su aboneliklerinde olduğu gibi, internet hizmeti

İçeriğe Git »

Akrilik Halı Nedir?

Sentetik bir madde olan akrilikten üretilen; sıvı geçirmeyen, neme ve ıslaklığa karşı dayanıklı halılara akrilik halı denir. Görünüş itibariyle yün halılara oldukça benzeyen bu halılar, özellikle 1950’li yıllardan itibaren evlerde ve çeşitli yaşam alanlarında yerini almıştır. Yüne göre oldukça düşük

İçeriğe Git »

Şişme Mont Nasıl Yıkanır?

Soğuk kış günlerinde en iyi sıcaklığı sağlayan şişme montlar, her giyim tarzına eşlik ederek kışın en vazgeçilmez giyim ürünü olarak dolaplarda kendisine yer buluyor. Oldukça sık kullanılan bu kıyafet, doğal olarak çok sık kirleniyor ve zaman zaman temizlenmesi gerekiyor. Yapısı

İçeriğe Git »

Klozet Neden Su Kaçırır?

Evinizde bulunan klozet su kaçırıyorsa, bu aynı zamanda ıslak zemin ve alt komşunun tavanına verilmiş ciddi bir zarar anlamına gelebilir. Herhangi bir sızıntı fark ettiğiniz anda tamir için ilk olarak sorunun kaynağını bulmak gerekir. Bazen ustalık gerektiren bu rahatsız edici

İçeriğe Git »

Çelik Kapıdan Gelen Soğuk Nasıl Engellenir?

Kış mevsimi yaklaşırken yaşam alanlarının verimli ısınması ve oluşan sıcaklık seviyelerinin korunması adına çeşitli önlemler alınır. Kapı ve pencerelerden girecek soğuk havanın önlenmesi, içerideki sıcak havanın dışarıya çıkmasının önüne geçilmesi için buralardaki ısı yalıtımının da mutlaka gözden geçirilmesi gerekir. Gerek

İçeriğe Git »