Gıda Boyası Elden Nasıl Çıkar?

Başta pasta, kurabiye gibi tatlılar olmak üzere çeşitli yiyeceklerde kullanılan ve sofralara renk ve eğlence katan gıda boyaları, özellikle çocukları olan aileler tarafından zaman zaman gerekli malzemeler listesine ekleniyor. Yiyeceklerin yanı sıra kültürümüzde kendisine geniş yer bulan ve şerbet denen içeceklerin de içinde yer alarak bardaklara dolan gıda boyaları ellere ve cilde bulaştığında, temizlik aşaması biraz can sıkıcı olabiliyor. Her ne kadar çocuklarla kurabiye yaparken gıda boyası kullanmak göz korkutucu olsa da, bu renkli yardımcının ellerden kolayca çıkarılmasının bazı kolay yolları bulunuyor.

Gıda boyası ellere bulaştığında ilk yapılması gereken, mümkün olduğunca çabuk davranarak boyanın cilde tamamen nüfuz etmesini önlemek ve kabaca temizlenmesini sağlamak için bol su ve sabun ile ellerin yıkanması. Bu aşamadan sonra ise boyanın tamamen çıkarılabilmesi için yararlanılabilecek çeşitli yöntemler bulunuyor. Aşağıda sıralanan bu yöntemlerden dilediğinizi uygulayarak ellerinize bulaşan gıda boyasından kolayca ve tamamen kurtulabilirsiniz.

1. Yöntem: Diş Macunu

Jel olmayan diş macununu boyanın olduğu bölgeye uygulayarak yaklaşık iki dakika boyunca dairesel hareketlerle ovalayın ve ardından ellerinizi durulayın. Duruladığınızda gıda boyasının elinizden henüz çıkmamış olduğunu görürseniz süreci tekrarlayabilirsiniz. Bu işlem için kullanacağınız diş macununu karbonat içeren ve beyazlatıcı özellikte olan türden tercih etmenizde fayda var.

2. Yöntem: Ovma Alkolü

El dezenfektanı olarak bilinen ve özellikle pandemi dönemlerinde elleri mikroplardan arındırmada oldukça sık kullanılan ovma alkolü, içeriğindeki kimyasallar ile renk maddelerinin de ellerden çıkmasında yardımcı olur. Ovma alkolü ile elinize bulaşan gıda boyasını çıkarmak için, top haline getirdiğiniz pamuğun üzerine alkolü dökün ve boya bulaşan yeri bu pamuk ile ovalayarak silin. Boya bulaşan yer daha büyük bir alan ise dezenfektanı doğrudan elinize dökerek elinizi yıkar gibi ovuşturabilir ve boyanın çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.

Dezenfektan bulunmuyorsa aseton da bu iş için kullanılabilir. Ancak her iki ürünün de cildinizi kurutabileceğini unutmayın. Bu yöntem ile elinizdeki gıda boyasını çıkarmayı düşünüyorsanız nemlendirici bir losyon ya da el kremini yanınızda hazır bulundurmayı ihmal etmeyin. Ayrıca, her iki ürünün de çocuklar için uygun olmadığını göz önünde bulundurmak gerekir.

3. Yöntem: Sirke

Çeşitli temizlik işlerinde etkili çözümler sunan ve doğal bir temizlik ürünü olan sirke, elinize bulaşan gıda boyasını temizlemek için de yardımınıza koşar. Boya lekelerini temizlerken cildinize zarar vermeyen sirkeyi boyalı elinize uygulamak için ise temiz bir beze ihtiyacınız olacak. Herhangi bir pamuklu bezi sirke ile tamamen ıslatın. Elinizdeki gıda boyasını bu bez ile ovalayarak silin. Boyanın çıkmasında aceleci davranmayın çünkü boyanın yumuşayarak sirkeli beze teslim olmak için zamana ihtiyacı olacak. Kullandığınız sirke cildinizi yakarsa sirkeyi su ile seyrelterek kullanmayı deneyebileceğiniz gibi, sirke ya da sirkeli suyu doğrudan elinize dökerek de boyayı çıkarmayı deneyebilirsiniz.

4. Yöntem: Karbonat

Asıl adı sodyum bikarbonat olan ve neredeyse her evde bulunan karbonat, yemeklerde çeşitli amaçlarla kullanılabileceği gibi farklı lekelerin çıkarılmasında da oldukça yaygın bir kullanım alanına sahip. Çamaşırlarda bulunan lekelerin kolayca çözünmesini sağlayan karbonat, elinize bulaşan gıda boyasını çıkarmada da size yardımcı olacaktır. Küçük bir kasede iki çay kaşığı kadar karbonata bir çay kaşığı su ekleyip karıştırarak bir macun hazırlayın. Elde ettiğiniz bu macunu elinizin boyalı yerine sürerek dairesel hareketlerle lekeyi çıkarmaya çalışın. Karbonatın tanecikli yapısını ve aşındırıcı özelliğini göz önünde bulundurarak bu işlemi yaparken cildinizi korumaya özen gösterin. Boyanın çıktığından emin olduğunuzda, elinizi sabun ve bol su ile yıkayarak karbonatın rahatsızlık verici hissinden kurtulmayı ihmal etmeyin.

5. Yöntem: Çamaşır Leke Çıkarıcısı

Elinize bulaşan gıda boyasından, çamaşırlarda bulunan lekeleri çıkaran ürünlerden yardım alarak da kurtulabilirsiniz. Bunun için, bir kaba su doldurun ve suyun içine bir miktar çamaşır leke çıkarıcı dökün. Elinizi leke çıkarıcılı suyun olduğu kaba sokarak elinizdeki boyayı ovalayın. Leke tamamen çıktığında ise elinizi bol su ile durulamayı unutmayın.

6. Yöntem: Tuz ve Sirke Karışımı

Tek başına da etkili bir leke çıkarıcı olan sirke, tuz ile birleştiğinde gücünü katlar ve tuzun da etkisinin açığa çıkmasını sağlar. Bir kaşık tuzu birkaç damla sirke ile nemlendirerek elinizdeki gıda boyasını çıkarmak üzere kullanacağınız bir macun hazırlayabilirsiniz. Lekenin üzerine yayarak dairesel hareketlerle uygulayabileceğiniz bu ürünü kullandıktan sonra ellerinizi bol su ile durulamayı ihmal etmeyin.

7. Yöntem: Makyaj Temizleme Mendili ya da Islak Mendil

Hemen her evde bulunan ıslak mendiller, acil durumlarda tek malzemeyle hızlı ve etkili temizlik yapabilmeyi sağlayan pratik ürünlerdir. Elinize bulaşan gıda boyasının temizlenmesinde de bu kullanışlı üründen faydalanabilirsiniz. Islak mendil ile, gıda boyası elinize bulaştığı anda boyanın büyük çoğunluğunu giderebileceğiniz gibi, yeni ve temiz ıslak mendiller ile silmeye devam ederek elinizdeki gıda boyasından tamamen kurtulabilirsiniz.

8. Yöntem: Bebek Yağı

Gıda boyaları yapısal özellikleri sebebiyle bazı yağların etkisiyle parçalanıp dağılabilir. Bu sebeple, elinize bulaşan gıda boyasını gidermek için bir pamuğa bir miktar bebek yağı sürerek boyayı silmeyi deneyebilirsiniz. Evinizde bebek yağı bulunmuyorsa, var olan herhangi bir bitkisel yağdan da bu iş için yardım alabilirsiniz.

9. Yöntem: Tıraş Köpüğü

Tıraş köpükleri, içerisinde bulunan bazı maddeler sayesinde boyayı çıkarmaya yardımcı olabilecek özellikte bir yapıya sahiptir. Tıraş köpüğünü tıpkı sabun gibi elinize bulaşan boyanın üzerine sürerek elinizi ovuşturup bol su ile duruladığınızda boyanın elinizden çıktığını görürsünüz.

10. Yöntem: Bulaşık Deterjanı, Limon Suyu ve Şeker Karışımı

Küçük bir kasenin içerisinde, göz kararı, bir miktar sıvı bulaşık deterjanı, yaklaşık yarım limonun suyu ve bir tutam toz şekeri karıştırarak elde ettiğiniz karışımı elinize bulaşan gıda boyasının çıkarılmasında kullanabilirsiniz.

11. Yöntem: Zamana Bırakma

Her ne kadar zorlu gibi görünse de, herhangi bir aceleniz yoksa, elinize bulaşan gıda boyası bir yerlere dokundukça ve su ile temas ettikçe elinizden çıkacaktır. Özel olarak bir şey yapmasanız dahi, birkaç duş sonrası gıda boyasının cildinizden tamamen yol olduğunu görürsünüz.

İçeriği Paylaş:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

Çamaşır Makinesine Çamaşır Suyu Konur Mu?

Ev temizliğinde en sık tercih edilen ürünlerden çamaşır suyu, aynı zamanda çok güçlü bir leke çıkarıcıdır ve çamaşırlar için de sıklıkla kullanılır. Özellikle beyaz çamaşırların daha da beyazlatılması ve çeşitli lekelerin çıkarılması için hemen her kullanıcı çamaşır suyundan faydalanır. Hal

İçeriğe Git »

Çilek Lekesi Nasıl Çıkar?

Tezgahlarda ve manav reyonlarında yer aldığında kokusu ile yaza giriş yapmakta olduğumuzu müjdeleyen çilek, herkes tarafından sevilen meyvelerin başında gelir.. Tatlılarda, pastalarda, dondurma ve hatta içeceklerde severek tüketilen çileği reçel olarak kışa saklamak da isteriz. Ancak çileği yıkayıp doğrarken ve

İçeriğe Git »

Halının Tüyleri Nasıl Kabartılır?

Yaşam alanlarının zeminine yerleştirilerek ayakları soğuktan koruyan ve aynı zamanda seçilen tarza uyum sağlayarak dekorasyonu tamamlayan halılar, uzun süreli kullanım sonrasında kabarıklıklarını yitirebiliyor. Özellikle fazlaca insan trafiğine maruz kalan salon halıları, ofis veya iş yerlerinin halıları, temizlik sonrası bile kaybettikleri

İçeriğe Git »

Elyaf Şişme Mont Yıkandıktan Sonra Nasıl Şişer?

Vücudu soğuktan en iyi şekilde korumanın yanında, stile kattığı hoş görünüm sayesinde kışlık dolaplarda kendisine yer bulan şişme montlar, kolayca takımlanabildikleri ve her giyim tarzına uyum sağlayabildikleri için sıklıkla tercih edilir. Şişme montların kış aylarında fazlaca kire maruz kaldıkları söylenebilir.

İçeriğe Git »

Self Clean Ütü Ne Demek?

Buharlama sistemiyle çalışarak giysilerimizi ve tüm tekstil ürünlerimizi kırışıklıklardan kurtarmamıza yarayan ütülerin buhar çıkış kısımlarında zaman zaman beyazlıklar görürüz. Bu beyazlıklar, ütünün buharla çalışması amacıyla içerisine eklediğimiz suda bulunan kirecin birikerek oluşturduğu kalıntılardır. Zamanla bu kireç kalıntısına kahverengi pas görünümü

İçeriğe Git »