Güzel Bir Ev

Gece Oksijen Üreten Bitkiler

Ekolojik dengenin öneminin çoğu kişi tarafından anlaşılmaya başlandığı ve bu konuda bilinç geliştirdiği günümüzde artık içerideki havanın dışarıdaki havaya göre daha kirli olduğu da yaygın olarak biliniyor ve hava temizleyiciler gibi araçlara başvuruluyor. Ancak her ne kadar hava temizleyiciler içerideki havayı temizleme konusunda etkili ve faydalı sayılsa da, bu işlemi doğal yollarla sağlamanın da mümkün olduğu düşünüldüğünde, ortama daha fazla oksijen sağlayan bitkiler üzerine de konuşmak gerekiyor.

İç mekanların atmosferine canlılık ve ferahlık katmasının yanında ruh sağlığına olumlu etkileri de kabul görmüş olan ev bitkileri, gün boyunca gerçekleştirdikleri fotosentez ile doğal ışığın yardımıyla ortama oksijen sağlıyorlar. Doğal ışığın sonlandığı gece vakitlerinde birçok bitki oksijen üretimini sonlandırsa da, bazı salon bitkilerinin geceleri de oksijen üretebildiği ve ortamdaki hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı olduğu biliniyor.

Evinin dekorasyonuna doğal yeşillik eklerken aynı zamanda soluyacağı havayı temizlemeye en fazla katkı sağlayacak bitkileri merak edenler için “Gece oksijen üreten bitkiler”, bu içeriğimizde yer alıyor.

Aloe Vera

Güneşli bir pencere önünde kolayca büyüyebilen aloe vera, kaktüs ailesinin üyelerinden sayılabilecek bir bitki. Kalın ve etli yaprakları içerisinde bulunan jel kıvamındaki kısmı cilt bakımı ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmak üzere kozmetik sektöründe oldukça ilgi görür. Benzen ve formaldehitin yok edilmesinde görev alan aloe veralar, sulama yapıldıktan sonra topraklarının iyice kurumasını isterler.

Krizantem – Kasımpatı (Chrysantheium Morifolium)

Havadaki zararlı tanecikleri yok etmenin yanı sıra açtığı rengarenk çiçeklerle bulunduğu ortama canlılık ve neşe katan krizantemler, ülkemizde kasımpatı ya da kasım çiçeği olarak bilinir. Parlak güneşi ve düzenli beslenmeyi seven kasım çiçekleri, aşırı veya düşük sıcaklıktan hoşlanmazlar. Her ne kadar çiçekleri için tercih edilen bir bitki olsa da, krizantemlerin yeşil yapraklarının canlılığını koruyor olması, havayı temizlemede görevini yerine getirmesi için yeterlidir.

Kurdele Çiçeği (Chlorophytum Comosum)

Bitki bakımında herhangi bir bilgisi ve deneyimi olmayanların bile kolayca ilgilenebileceği kurdele çiçeği, doğrudan ışık almayan ve aşırı sıcağa maruz kalmayacağı bir noktada bulunmak ister. Sulanma sırasında fazla gelen suyun drene edilmesi için delikli bir saksıda bulundurulmasında fayda vardır.

Zaman zaman küçük beyaz çiçekler açan bu bitki, özellikle asılı bir saksı içine konumlandırıldığında aşağıya sarkan sarı – yeşil yaprakları görsel olarak parlak bir kurdeleyi andırır. Yavru tomurcukları olan uzun dallar ile yeniden köklenebilen veya kökleri bölünerek de kolayca çoğaltılabilen kurdele çiçeğinin havaya eklediği oksijenin yanında, karbonmonoksit, formaldehit ve benzeni filtrelediği bilinir.

Paşa Kılıcı (Sansevieria Trifasciata)

Kalın dik yaprakları ile oldukça şık ve ilgi çekici bir bitki olan paşa kılıcı, çeşitli boyutları ve türleri ile çokça tercih edilen salon bitkileri arasında bulunur. Işık alan bir ortamda kolayca büyüyen ve bakımı da zorlayıcı olmayan bu bitki, kök saplarından çıkan filizler ile kolayca çoğaltılabilir. Kapalı mekanlarda her oda için tercih edilebilen paşa kılıcı, formaldehit denen kimyasalın havadan çıkarılmasına yardımcı olur.

Orkide

Ülkemizde özel günlerde ve kutlamalarda hediye olarak en çok tercih edilen bitkiler listesinin ilk sırasında yer alan orkideler, açtıkları asil çiçeklerin yanında havadaki ksilen kimyasalını yok etmede de oldukça başarılı ve etkili. Yorucu bir bakıma ihtiyaç duymayan ve dolaylı güneş ışığı ile mutlu olan orkidelere özellikle çalışma masalarında yer verildiğinde stresi azaltan özellikleri de gözlemlenebilir.

Kaktüs

Çöl bitkilerinden olan ve bünyesindeki CAM mekanizması ile suyu tutabilen kaktüs bitkisi, bu özelliği ile doğal olmayan ışıkta da fotosentez yaparak oksijen üretmeye devam edebilir. Bakım kolaylığının yanında estetik yönüyle de evlerde ve ofislerde yaygın tercih edilen kaktüsler, sulama dönemlerinde bol miktarda suya maruz kalmayı severler.

Gerbera

Çeşitli renk seçenekleri sunmasının yanında yaydığı koku ile de ortamı ferahlatan gerberalar, özellikle uyku problemi yaşayanların rahat nefes almalarına yardımcı olurlar. Yoğun bir bakım gerektirmeyen gerberalar, saksıda veya vazo içerisinde suda yaşayabilir, güneş ışığını severler.

Barış Çiçeği (Spathiphyllum)

Büyük, zarif beyaz çiçekleri ve bol miktarda koyu yeşil yaprakları olan barış çiçeği, diğer adıyla barış zambağı, bakımı en kolay iç mekan bitkilerinden biri. Susuz kaldığında boynunu büken bu çiçek, sulama yapıldığı anda hemen toparlanıp tekrar canlılığa kavuşur. Doğrudan ışığı fazla sevmeyen bu bitki çok ışık almayan odalar için oldukça uygun. Yılda birkaç kez çiçek açabilen barış çiçeği, ksilen, toluen, benzen, formaldehit gibi geniş bir uçucu organik madde karışımını havadan filtrelemeye yardımcı olabilir.

Pothos Sarmaşığı (Epipremnum)

Oldukça kolay bakılabilen ve aldığı ışık miktarına göre yapraklarının sarı ve yeşil tonları değişen pothos sarmaşıkları, havadaki formaldehitin temizlenmesi ve ortama oksijen eklenmesi için iyi bir seçim. Güneş ışığını dolaylı almayı seven ve aşırı sulanmayı sevmeyen bu bitkiyi yapraklarını zehirli olabilmesi ihtimaline karşı çocuklardan veya evcil hayvanlardan uzak tutmakta fayda var.

Ficus Benjamin Bitkisi (Ficus Benjamina)

“Ağlayan incir ağacı” olarak da bilinen Benjamin bitkisi, bir saksı çiçeğinden çok, büyük alanlarda yine saksı içinde yer verilebilecek bir ağaçtır ve bitki bakımı konusunda acemi biri için bakımı çok da kolay olmayabilir. Tutarlı bir parlak ışığa ihtiyaç duyan Benjamin bitkisi, evin cereyana maruz kalan bölümlerinde iyi performans gösteremez. Ortalama bir ev bitkisinden daha büyük bir bitkiye sahip olmak isteyenlerin tercihleri arasında yer alan ağlayan incir ağacı, kapalı alanlardaki trikloretilen, benzen ve formaldehit gibi zararlı tanecikleri yok eden etkili bir hava temizleyici olarak görev yapar.

Kalp Yapraklı Salon Sarmaşığı (Philodendron)

Çeşitli türleri olan philodendron bitkileri arasında en yaygını olan kalp yapraklı salon sarmaşığı, yaprakları zehirli olan salon bitkileri arasında yer alır. Büyümesi ve bakımı oldukça kolay olan bu bitki, ışık ve sulama konusunda sorun oluşturmaz. Aşırı ısınmadığı sürece her ortama ayak uydurabilen kalp yapraklı salon sarmaşığı, havanın temizlenmesi ve oksijen sağlanması konusunda ortama en fazla yardımcı olan bitki türleri arasında yer alır.

İçeriği Paylaş:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram

Bir Yanıt

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

Kurutma Makinesinde Yün Kurutulur Mu?

Doğal ve sağlıklı bir uyku, gün içerisinde zinde hissetmemizi sağlayan en temel ihtiyaçlardan biri. Uyku bozukluğundan kaynaklanan ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına dönüşebilecek rahatsızlıkların önüne geçmek için de iyi bir uyku düzeni gerekiyor. Uyku esnasında kullanılacak yatakların ve uyku

İçeriğe Git »

VarioSpeed Ne Demek?

Üstün teknolojik özelliklerle donatılmış yeni nesil ev aletleri ve elektronik eşyalar, hayatı kolaylaştırmanın yanında daha kısa sürede daha fazla iş yapmayı vadediyor. Özellikle yoğun iş temposu ve bireyselleşen ev yaşamının kişiye kattığı ev işi yükünü minimum düzeye indirebilmek adına, elektronik

İçeriğe Git »

Speed Perfect Ne Demek?

“Yeni nesil” olarak adlandırılan çamaşır makineleri, geliştirilen çeşitli programlar sayesinde klasik çamaşır yıkama programlarının daha hızlı ya da daha ekonomik bir yıkama gerçekleştirmesini sağlıyor. Çeşitli yönlerden iyileştirme sunan programların bir kısmı yıkama süresini uzatmasına rağmen enerji ve su tasarrufu sağlarken

İçeriğe Git »

Duvara Ayna Nasıl Yapıştırılır? | Kendin Yap!

Dışarıya çıkmak için hazırlandıktan sonra nasıl göründüğümüze son kez bakmak için kendimizi aynanın önünde buluruz. Diş fırçalama, yüz yıkama, makyaj ve temizlik gibi kişisel bakım rutinlerimiz sırasında da aynaya bakma ihtiyacı duyarız. Bunun için de banyomuzda ve evimizin çeşitli alanlarında

İçeriğe Git »

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Evimizi tamamen temizlesek de, bazen bir yerlerden kötü kokular alırız. Özellikle mutfakta buzdolabını açtığımızda yoğunlaşan bu kötü kokular, yeterince temizlenmemiş buzdolabının habercisidir. Bozulan yemekler, döküldüğünü fark etmediğimiz süt, meyve suyu gibi sıvılar, soğan ya da sarımsak gibi kokusu sinen gıdalar,

İçeriğe Git »