Güzel Bir Ev

Bitkilerin Yaprak Uçları Neden Kurur?

Evlerde, iş yerlerinde, otel ve restoranlarda ortama canlılık katmak amacıyla saksılarda bakılan bitkiler, çeşitli yetiştirme kurallarına dikkat edilmezse problemlerle karşılaşırlar. Her bir bitkinin bakım ve ihtiyaçları farklılık gösterir. Yetiştirme koşulları çeşitli olsa da canlı ve sağlıklı oldukları yapraklarındaki canlı renkten ve diri duruştan rahatlıkla anlaşılabilen bitkilerin yaprak uçlarında meydana gelen renk değişiklikleri ve kurumalar, bitki ile ilgili bir sorun olduğunun habercisidir.

Her bir çiçeğin farklı düzeyde ışık, hava, nem ve besine ihtiyacı olduğu gibi hoşlandıkları toprak türleri, canlanıp çoğaldıkları mevsimler de farklılık gösterir. Hal böyle olunca, ihtiyaçlarının dışında bakıma maruz bırakmak, bitkilerin yapraklarında önce sararma, sonra da kurumaya ve kahverengi yanık görüntüsüne sebebiyet verebilir. Bitkilerin yapraklarında meydana gelen bu can sıkıcı kurumaların sebeplerini Güzel Bir Ev içerik ekibi olarak sizler için derledik.

1. Yanlış ve Tutarsız Sulama

Salon bitkilerinin yapraklarında meydana gelen kahverengi uçlar, genellikle sulama şeklinde ve miktarında bir hata olduğunun göstergesidir. Bitkileri sulamak için yapraklarının çok fazla solmasını ve toprağının kurumasını beklemek, bitkinin yapraklarının yanık şeklinde kuruyarak ufalanmasına sebep olacaktır. Yetiştirilen bitkinin hangi sıklıkla sulama gerektirdiğini öğrenerek belirli bir periyod seyretmek, sulama sebepli kurumaların önüne geçmede etkili ve faydalı bir adım olur.

Bitkilerin düzenli sulanması kadar sulama işleminin doğru miktarda su ile yapılması da önemlidir. Bitkinin ihtiyacı olan suyu kullanması ve fazla suyun süzdürülmesi için bitkinin içerisinde bulunduğu saksıda drenaj deliklerinin olduğundan emin olmak gerekir. Bazı bitki çeşitleri köklerinden sulanmayı seviyor olsa da, drenaj deliklerinden süzülerek saksı tabağında biriken suları boşaltmak, birçok bitki türünün köklerini çürümekten kurtaran yardımcı bir uygulamadır.

2. Nem Eksikliği

Aslen tropikal ve yağışlı iklimlerin yaşandığı coğrafyalara mensup olan geniş yapraklı salon bitkileri, fazlaca terleme yaşadıklarından yapraklarının da nemlendirilmesine ihtiyaç duyarlar. Evlerin ısıtma sistemlerinden de olumsuz etkilenen bu tür bitkilerin düzenli ve yeterli toprak sulaması kadar yapraklarından ve saplarından da sulanmaya ihtiyaçları vardır. Bitkinin tamamının nem ihtiyacını karşılamak için, geniş yapraklarına sprey düzenekli bir şişe ile su serpmek ya da ıslak bir bezle silerek yapraklarını nemlendirmek gerekir. Belirli aralıklarla banyo ya da balkon gibi geniş bir alana alarak hortum yardımıyla bitkinin tamamını ıslatıp nem ihtiyacını karşılamak, genel nem ihtiyacını çözebilecek basit bir uygulamadır.

3. Yanlış Toprak Seçimi

Bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için gereken en önemli bileşenlerden biri de topraktır. Her bitkinin özelliklerine uygun toprakta yetiştirilmesi gerekir. Toprakların geçirgenlik düzeyleri, barındırdıkları vitamin ve mineraller, tuz ve asit miktarı gibi değişkenler, bitkilerin canlılığını ve büyümesini etkileyen unsurlardır. Yapısal özelliklerine uygun olmayan toprakta bulunan bitkiler, ihtiyaç duyduğu su ve besin düzeyine ulaşamadığında yapraklarında kurumalar meydana gelebilir. Toprak yapısında yapılacak değişiklikler, bitkiyi kurtarmak adına faydalı olabilir.

4. Toprakta Tuz ve Tortu Birikmesi

Bitkilerin dikildiği topraklar her ne kadar belirli bir özellikte tercih edilmiş olsa da, sulama yaparken kullanılan suyun kalitesine göre toprakta değişimler gözlenebilir. Saksıdaki toprağın yüzeyinde zamanla oluşan beyaz tortular, sulamada kullanılan suyun içerisinde yer alan kireç, tuz gibi bileşenlerdir. Bu tür oluşumlar ise toprağın yapısını değiştirerek toprağı bitki için yetersiz verimsiz halde getirir. Bu durumda toprağın değiştirilmesi, bitkinin ihtiyacı olan ve içerisinde bulunan besinlerin yenilenmesi açısından da faydalı olacaktır.

5. Aşırı Güneş Işığı

Birçok salon bitkisi, doğrudan güneş almayan ancak aydınlık olan ortamları sever. Pencere kenarlarına dizilmiş ve kavurucu güneş ışığına direkt olarak maruz kalan bitkiler, hızlıca kururlar ve yapraklarında kırıklanmalar gözlenir. Özellikle güneşin sıcak olduğu ve dik açıyla vurduğu saatlerde bitkilerin sulanması, bitki kökünde haşlanmaya ve yapraklarda sararmaya, bitkinin ölmesine sebep olabilir. Bitkilerin sulanması için en uygun zaman dilimlerinin sabah erken ya da akşam üzeri, saksıdaki toprağın serin olduğu saatler olduğunu unutmamak gerekir.

6. Besin Eksikliği

Bitkilerin yaşayabilmesi ve sağlıklı büyüyebilmesi için temel besin maddelerine ihtiyaçları olur. Her bir bitkinin ihtiyacına uygun, çeşitli özelliklere ve besin ögelerine yer veren topraklar tercih edilse de, zamanla bu besin maddeleri tükenir ve toprak bitkinin ihtiyacını karşılayamamaya başlayabilir. Bu durumda çeşitli toprak testleri ile eksik olan besinleri belirleyerek besin takviyesi ile durumu kurtarmak mümkün olabileceği gibi, belirli aralıklarla toprağı yenilemek de başvurulabilecek yollar arasında bulunur.

7. Doğal Süreç

Bitkilerin yaşamını etkileyen her türlü etmen göz önünde bulundurularak gerekli önlemler alınsa da, bitkinin ömrü ve yapraklarının yenilenmesi döngüsünde en eski yapraklar zamanla sararır ve yeni yapraklara yer açmak adına kuruyarak ölür. Bitkinin geneli canlı ve sağlıklı görünmesine rağmen birkaç yaprak kurumuş ise, bu durum doğal süreç ve yaprakların yaşı gereği gerçekleşmiş olabilir. Genellikle bitkinin en dibinde ve ortaya en uzak kısımda yer alan bu yaprakların kesilmesi, genel görünümü kurtarmak adına faydalı olacaktır.

İçeriği Paylaş:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İçerikler:

DND Modu Nedir?

Yaşam alanlarının temizliğinde ve süpürülüp silinmesinde en büyük yardımcılarımızdan olan robot süpürgeler, son dönemlerdeki teknolojik gelişmelerle ve çeşitli yenilikleriyle adından söz ettirmeye devam ediyor. Zemindeki toz ve kiri, dönen fırçaları ve vakumlama özelliği ile alabilen, çok az yardımla, ya da

İçeriğe Git »

HOST İstanbul 2024 Kapılarını Ziyaretçilere Açtı

17. Uluslararası Türkiye Ev ve Mutfak Eşyaları Fuarı HOST İstanbul, 15 Şubat Perşembe günü kapılarını ziyaretçilere açtı. 15-18 Şubat 2024 tarihleri arasında Büyükçekmece’de bulunan TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi‘nde gerçekleştirilecek etkinlikte firmalar elektrikli ev aletlerinden bahçe aksesuarlarına, mutfak eşyalarından dekoratif

İçeriğe Git »

Kärcher Satış Noktaları İstanbul

1935 yılında Almanya’nın Stuttgart şehrinde Alfred Kärcher tarafından kurulan Kärcher, ülkemizde basınçlı yıkama makineleri ve buharlı temizlik ürünleri ile beğeni topluyor. İstanbul’da Kärcher ürünlerini bulabileceğiniz 44 mağazayı güncel olarak sizler için listeledik. İlgili mağazanın üzerine tıklayarak konumuna ulaşabilirsiniz. Sek Makina

İçeriğe Git »

Airwatt Nedir?

Emiş gücü, elektrikli süpürge alışverişinde dikkat edilen en önemli faktörlerdendir. Her ne kadar makinenin gücü (watt) önemli olsa da, airwatt birimi sayesinde emiş gücü hakkında daha gerçekçi bir bilgiye sahip olabilirsiniz. Bir elektrikli ev aletinin prizden çektiği güç ile bu

İçeriğe Git »

Alman Termos Markaları

Pikniklerde, gezilerde, okul ya da iş yerlerinde içeceğimizi yanımızda götürmemizi sağlayan termoslar, sahip olduğu izolasyon sistemi sayesinde sıcak içecekleri sıcak, soğuk içecekleri de soğuk tutmak amacıyla tasarlanmış kaplardır. Çeşitli boyutlarda ve şekillerde üretilerek geniş bir kullanım alanı sunan termoslar, son

İçeriğe Git »

Kurutma Makinesinde Yün Kurutulur Mu?

Doğal ve sağlıklı bir uyku, gün içerisinde zinde hissetmemizi sağlayan en temel ihtiyaçlardan biri. Uyku bozukluğundan kaynaklanan ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına dönüşebilecek rahatsızlıkların önüne geçmek için de iyi bir uyku düzeni gerekiyor. Uyku esnasında kullanılacak yatakların ve uyku

İçeriğe Git »